Opis wykonania:
Śmietankę oraz mleko wlewamy do garnka, wanilie rozcinamy na pół, wyjmujemy nasionka tępą stroną noża, dodajemy wraz z laskami do garnka. Całość gotujemy, aż będzie gorąca jednak nie możemy jej zagotować. Wyciągamy laski wanilii i dodajemy cukier, ilość zależy od was mi wystarczyło dodanie 30 g . Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody, gdy napęcznieje dodajemy do śmietanki, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Masę studzimy, gdy będzie lekko już gęstnieć, dokładnie mieszamy i wlewamy do natłuszczonych olejem foremek. Odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki lub całą noc. Przed podaniem, delikatnie zanurzamy foremkę w ciepłej wodzie by łatwiej wyciągnąć deser. Podajemy z ulubionym sosem lub musem owocowym.
Szybki mus truskawkowy:
Kilka zamrożonych truskawek zalewam niewielką ilością wody i cukru, gotuję do znacznego zredukowania płynu, miksuje i studzę, gotowe.