Wykonanie
Wszystkie rodzaje mąki przesiej. Dodaj kakao oraz sól i wymieszaj. W rondelku umieść masło, miód oraz przyprawę korzenną. Podgrzej do połączenia się składników. Zdejmij z ognia, dodaj cukier i wymieszaj.
Do śmietany dodaj sok z cytryny oraz sodę. Wymieszaj. Do suchych składników wbij jajko, dodaj przestudzoną mieszankę oraz śmietanę. Dokładnie wyrób ciasto. Jeżeli potrzebujesz możesz dodać więcej mąki.
Ciasto podziel na kilka części. Dwie rozwałkuj osobno pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia. Na jednym płacie, w kilku miejscach, nałóż łyżeczką powidła. Przykryj drugą częścią ciasta i dociśnij wkoło nadzienia. Foremkami w kształcie serca wycinaj pierniczki. Układaj na blasze wyłożonej papierem.
Piecz 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Gotowe ciasteczka wystudź na kratce. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem.
Pierniczki zanurz w czekoladzie, a następnie ułóż na kratce i pozostaw do zastygnięcia polewy.
Przechowuj zamknięte w puszce albo szczelnym pudełku.
Najlepsze drugiego lub kolejnego dnia.
Smacznego!