Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, podsmaż w rondlu na złoto na połowie podanej ilości masła. Dodaj 8 posiekanych ząbków czosnku. Chwilę podsmażaj. Dodaj pokrojone ziemniaki, smaż przez 5 minut, mieszając. Całość zalej gorącym bulionem i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Chleb pokrój w kostkę. Rozgrzej pozostałą ilość masła z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, wsyp pokrojony w kostkę chleb i usmaż grzanki, mieszając w trakcie podsmażania. Do zupy wlej śmietankę zahartowaną chochlą gorącej zupy, całość wymieszaj i zmiksuj blenderem. Dopraw solą, pieprzem i starta gałką muszkatołową. Podawaj z grzankami i listkami świeżego oregano lub tymianku.
Smacznego!