Opis wykonania:
Mak zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu 20 minut, odcedzamy, studzimy i mielimy dwukrotnie.
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę.
Masło, żółtka,cukier ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy miód, bułkę tartą, kilka kropel olejku, proszek do pieczenia oraz mak. Wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy.
Tortownice wykładamy papierem do pieczenia - samo dno, wlewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w 180 C około 50 minut.
Po ostudzeniu kroimy na 3 blaty.
Gotujemy budyń wg. przepisu na opakowaniu, studzimy.
Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę, dodajemy partiami budyń, dobrze miksujemy. Pod koniec dodajemy kilka kropel olejku.
Orange curd przygotowałam tak samo jak lemon curd z tym że użyłam 2 pomarańczy, zmniejszyłam ilość cukru o połowę i dodałam jedno jajko więcej ze względu na to że było dużo soku z pomarańczy.
Przepis na lemon curd
Biszkopt możemy nasączyć rozcieńczonym likierem pomarańczowym lub herbata z cytryną, następnie smarujemy blaty konfitura lub curdem, na to krem. Wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem, odstawiamy do stężenia.