Opis wykonania:
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na 20 minut, odsączamy.
Masło roztapiamy i schładzamy. Mleko podgrzewamy rozcieramy w nim drożdże z dodatkiem 1 łyzki cukru i odstawiamy by zaczyn wyrósł.
Mąkę wsypujemy do miski dodajemy masło, pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, roztrzepane jajka i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrabiamy mikserem około 5 minut. Dodajemy drobno posiekane bakalie, mieszamy łyżką.
Ciasto przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.
Tortownicę smarujemy masłem, z podwójnie złożonego papieru do pieczenia wycinamy arkusz o wymiarach 30 x 35 cm. Za pomocą zszywacza lub spinaczy formujemy rurę o średnicy naszej tortownicy. Wkładamy rulon i dociskamy na boków formy, dno wykładamy wyciętym krążkiem papieru.
Gdy ciasto wyrośnie, mieszamy je energicznie łyżką i odstawiamy na kolejne 10 minut, następnie napełniamy formę ciastem, przykrywamy i odstawiamy, aż wyrośnie do krawędzi papierowej rury.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 c piekarnika i pieczemy na najniższej półce piekarnika około 60 minut, sprawdzamy patyczkiem. w czasie pieczenia dobrze jest posmarować wierzch ciasto 2 -3 krotnie miękkim masłem. Jeżeli ciasto będzie zbyt szybko brązowieć z wierzchu możemy go nakryć papierem do pieczenia.
Wystudzone lukrujemy.