wykonanie
Oba rodzaje mąki wsyp do miski. Wymieszaj z solą i olejem. Dodaj połowę wody i rozpocznij wyrabianie ciasta za pomocą miksera lub robota kuchennego. Cały czas miksując, stopniowo dodawaj pozostały płyn. Ciasto powinno być jednolite i bardzo plastyczne. Wyłącz mikser i dokończ wyrabianie ręcznie. Uformuj ciasto w coś na kształt kuli i podziel na 2-3 części. Jedną pozostaw na blacie, a pozostałe koniecznie owiń dokładnie przezroczystą folią lub włóż do woreczka strunowego.
Blat oprósz minimalną ilością mąki ziemniaczanej. Ciasto rozwałkuj cienko. Szklanką wytnij kilka kółek. Na środku każdego ułóż łyżeczkę farszu i złóż na pół. Zlep dokładnie przyciskając mocno. Możesz wykończyć końce warkoczykiem, odciskając końcówkę widelca lub lepiąc zakładki.
Gotowe pierogi wrzucaj do garnka z wrzącą, posoloną wodą. Kiedy wypłyną gotuj około minuty. Wyłów łyżką cedzakową i delikatnie opłucz pod zimną wodą aby uniknąć wzajemnego sklejania. Układaj na talerzu.
Pierogi możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni lub jeszcze przed ugotowaniem zamrozić.
Smacznego!