Wykonanie:
W 300 ml mleka rozrabiamy dokładnie mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao. Gdyby pojawiły się grudki należy mieszankę zmiksować blenderem. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, następnie wlewamy do niego mieszankę i energicznie mieszając. Chwilę gotujemy. Następnie garnek z budyniem zdejmujemy z ognia i przykrywamy np. folią aluminiową, tak aby na wierzchu nie pojawił się tzw. kożuch.
Gdy budyń całkowicie ostygnie, miękkie masło przekładamy do miski i ubijamy na puszystą masę. Następnie łyżka po łyżce dodajemy partiami budyń. Na koniec do masy dodajemy pokruszoną chałwę i jeszcze chwilę miksujemy.
Formę o wymiarach 22 x 30 cm (lub zbliżonych) wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Blachę wykładamy ciasto herbatnikami i na przemian przekładamy je kremem chałwowym. Przed ostatnią warstwę herbatników smarujemy dżemem porzeczkowym i dopiero na dżem wykładamy krem. Na wierzch układamy ostatnią warstwę herbatników i ostatnią warstwę kremu chałwowego.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc,a najlepiej na 1-2 dni. Wówczas herbatniki zmiękną, a ciasto będzie się ładnie kroić. Przed samym podaniem, wierzch ciasta można udekorować pokruszoną chałwą, posypać sezamem lub udekorować pokruszonymi sezamkami.
Smacznego :)