Przygotowanie:
1. Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże i łyżeczkę cukru. Ucieramy do momentu ich rozpuszczenia. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól i rozpuszczone drożdże. Masło topimy w rondelku i lekko przestudzone wlewamy do masy. Wbijamy jajko. Składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeśli jest bardzo klejące, podsypujemy mąką i zagniatamy do momentu osiągnięcia gładkiej masy.
Odstawiamy w ciepłe miejsce. Możemy jeszcze 2 razy, co 10 minut ponownie wyrobić ciasto. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę.
3. Po tym czasie, gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na cztery części i formujemy kulki. Układamy na blaszce do pieczenia, robimy nacięcia nożem i pozwalamy im wyrosnąć jeszcze przez jakieś 15 minut.
4. Dobrze rozbitym białkiem malujemy wierzch bułeczek i posypujemy makiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, na około 15-20 minut.
Jeśli będą się bardzo szybko spiekać - przykryjmy je papierem do pieczenia.