Przygotowanie:
1. Przygotowujemy masę budyniową. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
2. Na blaszce układamy warstwę herbatników. Smarujemy je masą krówkową (jeśli jest za twarda, podgrzewamy na ogniu) i przykrywamy następną warstwą herbatników. Teraz wykładamy masę budyniową i znów przykrywamy ją herbatnikami.
Taką blaszkę wkładamy na noc do lodówki, a rano ubijamy śmietanę, dodajemy śmietan-fixy, cukier i żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; rozpuszczamy 10g w niewielkiej ilości gorącej wody). Wykładamy masę śmietanową na herbatniki. Na wierzch trzemy gorzką czekoladę.