Przygotowanie:
1. Jajka dokładnie myjemy osuszamy ściereczką, boczek kroimy w plastry.
2. Wszytko smażymy na patelni, aż jajka się zetną a boczek zarumieni się po dwóch stronach.
3. W międzyczasie przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę przesiewamy i dodajemy resztę składników : jajka, mleko, rozpuszczone masło, cukier i sól.
4. Wszytko dokładnie mieszamy. Ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
5. Na sam koniec dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia i odstawiamy na 5 min.
6. Patelnie rozgrzewamy z maleńką ilością oleju. Uwaga temperatura nie może być za wysoka, bo pancakes bardzo szybko się przypiekają.
7. Na wylanym cieśnie na patelni powinny pojawić się bąbelki. Kiedy boki zaczną robić się suche dla pewności sprawdzamy łopatką czy naleśnik jest brązowy, jeżeli tak to przekręcamy na drugą stronę.
8. Gotowe Pancakes smarujemy czym się da: dżemem, nutellą, miodem wiadomo, że najlepiej smakują z prawdziwym syropem klonowym.
9. Ja całość polałam sosem truskawkowym i udekorowałem bananami :)