Przygotowanie:
1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym za pomocą miksera. Stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas ucieramy następnie wlewamy olej, mieszamy ciasto mikserem, aż połączą się składniki.
2.Stopniowo wlewamy wodę, mieszamy, aż połączą się składniki.
3. Dodajemy proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, ucieramy całość mikserem.
4. Masę dzielimy na dwie równe części.
5. Do jednej części masy dosypujemy kakao i dokładnie mieszamy łyżką.
6. Do natłuszczonej i obsypanej mąką formy wlewamy obydwie masy: naprzemiennie białą i brązową.
7. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 °C i od razu zmniejszamy temperaturę do 180 °C. Pieczemy przez ok. 50 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec sprawdzamy drewnianym patyczkiem czy ciasto jest gotowe.