Przygotowanie:
Grzyby Mun wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem zostawiamy na ok. 20 min, aby zmiękły.Tymczasem wszystkie pozostałe składniki czyli cebulę, pieczarki, marchewkę kroimy i podsmażamy na patelni dodając grzyby mun i kiełki. Gdy zeszklą się wkładamy mięso, doprawiamy sosem sojowym, wegetą i pieprzem. Usmażony farsz przekładamy do miseczki aby ostygł. Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Następnie kroimy go w paski ok. 5 cm i dodajemy do farszu. Wszystko dokładnie mieszamy, jeżeli smak jest za mało wyrazisty doprawiamy ewentualnie sosem sojowym lub innymi przyprawami wg gustu. Czas na zwijanie sajgonek. Do płaskiego talerza wlewamy ciepłą wodę i moczymy w niej papier ryżowy dosłownie na chwilkę i odwracamy na drugą stronę. Kiedy poczujemy, że będzie robił się miękki i śliski delikatnie przenosimy go na deskę jednocześnie uważając, żeby się nie porwał. Na brzeg papieru nakładamy dwie łyżki farszu. Zwijamy dwa razy a następnie zwijamy boki i dalej jak gołąbki .Gotowe sajgonki odstawiamy na ok. 15-30 min.
BARDZO WAŻNE !!!
Sajgonki muszą przeschnąć, bo inaczej po wrzuceniu do tłuszczu zaczną puchnąć i się rozrywać !!! Do garnka wlewamy ok. pół butelki oleju chyba że ktoś ma frytkownicę.
Czekamy na odpowiednią temperaturę i wrzucamy po dwie sajgonki – zauważyłam, że lubią się skleić dlatego najpierw wrzućcie jedną po chwili drugą, aż się zarumienią.
Gotowe sajgonki wyciągamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podawać ciepłe z ryżem i sosem słodko-kwaśnym lub sojowym.