Przygotowanie:
1. Foremki smarujemy masłem i posypujemy cukrem. Tak przygotowane foremki wstawiamy do lodówki
2. Ugotowaną kaszę blendujemy.
3. Kaszę przekładamy do miski i mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone.
4. Żółtka oddzielamy od białek.
5. Dodajemy do żółtek 50 g cukru i dokładnie ucieramy na sztywną masę.
6. Skórkę z wyparzonej limonki ścieramy na tarce do masy z kaszy i serka.
7. Tak samo postępujemy z imbirem.
8. Całość dokładnie mieszamy.
9. Dodajemy do masy ubite żółtka.
10. Następnie dodajemy 5 g mąki ziemniaczanej, 30 g mąki pszennej i szczyptę proszku do pieczenia.
11. Wszystko dokładnie mieszamy.
12. Białka i 50 g cukru ubijamy na sztywną pianę i partiami dodajemy do pozostałej części ciasta, z tym, że ostatnią partię delikatnie mieszamy.
13. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
14. Wyjmujemy foremki z lodówki i nakładamy gotowe ciasto.
15. Do ciasta dokładamy rozdrobnioną czekoladę.
16. Foremki układamy na blachę, następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 35-40 min.