Przygotowanie:
Szpinak:
1. Do garnka wrzucamy łyżkę masła i podlewamy trochę olejem.
2. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zarumienienia na rozgrzanym tłuszczu.
3. Gdy cebula się zarumieni dorzucamy rozmrożony szpinak.
4. Chwilę dusimy, następnie dorzucamy 3/4 kostki sera typu feta pokrojonego w kostkę.
5. Wyciskamy czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem.
6. Gdy ser się roztopi jeszcze przez chwilę trzymamy na mały ogniu i możemy przełożyć całość do miseczki. Jeżeli jest zbyt rzadkie, ja dodaję odrobinę bułki tartej.
Sos czosnkowy na szybko:
1. Majonez i jogurt naturalny wkładamy do naczynia.
2. Wyciskamy czosnek i wszystko dokładnie miksujemy.
3. Dodajemy szczyptę soli, łyżeczkę cukru i mieszamy. Do ostrości można dodać trochę papryki ostrej.
Naleśniki:
1. Przygotowujemy naleśniki z ulubionego lub tego przepisu. Zamiast pietruszki można dodać szpinaku do ciasta - wtedy będzie miało zielonkawy kolor.
2. Kładziemy naleśnika na płaskiej powierzchni.
3. Smarujemy serkiem z ziołami.
4. Na to nakładamy nasz przygotowany szpinak.
5. Na całość układamy na środku wędzonego łososia.
6. Naleśniki zwijamy w rulonik i gotowe.
7. Jeżeli macie gości polecam pokroić w mniejsze kawałeczki jak na zdjęciu, bardzo fajnie się prezentują.
8. Całość polewamy sosem czosnkowym.