Przygotowanie:
1. Żurawinę przebieramy i myjemy.
2. Do dużego garnka wlewamy szklankę wody i wsypujemy cukier. Dokładnie mieszamy i zagotowujemy.
3. Do gotującej wody z cukrem wrzucamy połowę żurawiny i gotujemy na średnim ogniu.
4. Gdy żurawina zmieni swoją objętość, po ok 10 minutach dorzucamy pozostałą część.
5. Całość gotujemy przez ok. 30-40 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
6. Kolejnego dnia wstawiamy żurawinę ponownie na średni ogień i trzymamy od czasu bulgotania ok. 15 minut.
7. Studzimy. Wieczorem znów wstawiamy na ok 15 minut i studzimy.
8. Trzeciego dnia żurawinę blendujemy i zagotowujemy.
9. Gorącą żurawinę wkładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem.
10. Słoiki możemy zapasteryzować dowolnym sposobem przez ok 10 min.