Przygotowanie ciasta:
- Mąkę ziemniaczaną oraz mąkę pszenną przesiać i wymieszać ze sobą.
- Oddzielamy żółtka od białek, i białka ubijamy na sztywną pianę.
- Pod koniec dodajemy po łyżeczce cukier i żółtka.
- Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki, aby piana nie opadła.
- Do gotowego ciasta dodajemy odrobinę barwnika i mieszamy, aż barwnik się połączy z ciastem.
- Tortownicę o rozmiarach 24-26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160ºC.
- Ciasto delikatnie przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 20-22 minuty lub do tzw. suchego patyczka.
- Gorący biszkopt wyciągamy z piekarnika i z wysokości ok 60 cm upuszczamy na podłogę, następnie studzimy w temperaturze pokojowe.
Biszkopt oddzielamy od formy dopiero kiedy ostygnie.
UWAGA: Jeżeli macie dobre piekarniki, możecie zrobić ciasto z 2 proporcji i piec razem. U mnie niestety zakończyło się niepowodzeniem, więc musiałem piec każdy biszkopt osobno.
Co do kolorów: mamy barwniki: żółty, czerwony i niebieski, mieszamy żółty + niebieski = zielony, niebieski + czerwony = fioletowy, żółty + czerwony = pomarańczowy, razem wyjdzie nam 6 kolorów.
Przygotowanie kremu:
- Śmietanę schładzamy.
- Po schłodzeniu ubijamy i dodajemy cukier puder oraz ekstrakt.
- Całość mieszamy z serkiem mascarpone i gotowe
Przygotowanie dekoracji:
- Układamy 1 biszkopt, smarujemy kremem i tak kolejne 6 warstw. Wierzch i boki wyrównujemy pozostałym kremem.
- Układamy rurki dookoła tortu, a na wierzch układamy wszystkie słodkości tak jak na obrazku.