Przygotowanie
Sos:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę.
- W garnuszku podgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę. Następnie dodajemy posiekany czosnek i puszkę pomidorów pelati. Całość gotujemy do zredukowania ok. 1/3 sosu. Na koniec dodajemy świeżą bazylię, oregano i doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
- Blendujemy wszystko i zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto:
- Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier.
- Odlewamy troszkę wody i mieszamy z drożdżami w proszku.
- Dodajemy do mąki wymieszane drożdże oraz oliwę. Wyrabiamy ciasto po trochu dolewając wodę.
- Zostawiamy na koniec troszeczkę wody i mieszamy ją z solą i dodajemy do ciasta.
- Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Po ok. 2 godzinach nastawiamy piekarnik na 220 stopni.
- Na blat wysypujemy kaszę mannę i rozkręcamy ciasto za pomocą wałka, bądź jak potraficie za pomocą dłoni.
- Jeżeli jesteście w posiadaniu foremki do pizzy bądź tarty, smarujemy delikatnie oliwą i przekładamy rozwałkowane ciasto.
- Polewamy ciasto sosem a następnie układamy wedle upodobań oliwki, pepperoni, szynkę parmeńską, mozzarellę oraz suszone pomidory.
- Wstawiamy na sam spód piekarnika na ok. 7-10 minut i pizza jest gotowa.
UWAGA: Polecam nastawić piekarnik na grzanie tylko od spodu.