Przygotowanie:
1. Śmietanę wlać do niedużego garnka. Dodać cukier i łyżkę esencji z wanilii. Podgrzewamy, aż cukier całkowicie się rozpuści.
2. Do gorącej śmietanki wsypujemy żelatynę i mieszamy energicznie około minuty.
3. Rozlewamy do 6 foremek wcześniej wysmarowanych oliwą i zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Następnie wkładamy do lodówki na około 4-6 godzin.
4. Aby wyciągnąć panna cottę, należy włożyć foremkę, po sam brzeg, na parę sekund do miski z gorącą wodą, kolejno ułożyć na foremce talerz i odwrócić ją do góry dnem.
5. Odłożyć parę malin do dekoracji, resztę zmiksować z cukrem pudrem. (Cukru dodać do smaku). Puree malinowe rozlać wkoło deseru. Udekorować odłożonymi malinami, listkami mięty oraz karmelowymi ozdobami