Przygotowanie:
1. Truskawki myjemy, szypułkujemy i odkładamy na durszlak do wyschnięcia.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
3. Do naczynia wlewamy jogurt, cukier, jajka, olej, szczyptę soli i mieszamy.
4. Następnie dodajemy suche i przesiane składniki i dalej wszystko dokładnie miksujemy.
5. Osuszone truskawki kroimy na pół.
6. Rozgrzewamy patelnie i na małym ogniu wrzucamy 4 łyżki ciasta. Ciasto nam urośnie, więc lepiej więcej nie dodawać, bo się poskleja.
7. Gdy ciasto podwoi swoją objętość kładziemy po 2 połówki truskawek i przewracamy na drugą stronę.
8. Dalej na małym ogniu smażymy chwilę, aby ciasto się wypiekło i nie było surowe.
9. Placuszki można podać z cukrem pudrem zarówno na ciepło jak i na zimno.