Halloweenowe przysmaki
Kolejny punkt przygotowań do przyjęcia do halloweenowe przekąski dla najmłodszych. Warto zadbać o to, by były nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Na pewno przydadzą się ekologiczne barwniki spożywcze, sporo czasu… I mnóstwo poczucia humoru!
Kolorowe ciasteczka
200 gram masła
¾ szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
Barwniki spożywcze
By przygotować maślane duszki zacznij od wyrobienia zwykłego ciasta na maślane ciasteczka. Utrzyj masło i cukier. Stopniowo dodawaj mąkę pszenną, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki proszku do pieczenia, cały czas ucierając. Następnie rozwałkuj… I daj się ponieść wyobraźni! Wraz z dziećmi zacznij wycinać duszki, dynie, koty, pająki – albo inne Halloweenowe kształty. Pieczcie w temperaturze około 180 stopni przez 10 minut lub do czasu, aż ciasteczka się zrumienią. Kiedy lekko ostygną – zaczyna się kolejna część zabawy! Dodajcie do lukru barwniki spożywcze, przygotowując partię białą, czerwoną, zieloną, czarną… I jaką jeszcze tylko będą chciały dzieci. Narysujcie duszkom buzie, ozdóbcie dynie, dorysujcie kotom wąsy – zaskoczy Was jak taki prosty w przygotowaniu smakołyk zamienia się we wspaniałą dekorację!