Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj z kakao, solą i sodą. Czekoladę z olejem rozpuść w kąpieli wodnej i przestudź. Do miski miksera wbij jajka i zacznij ubijać. Pomalutku, partiami wsypuj cukier i ubijaj do chwili aż masa zrobi się puszysta a cukier się rozpuści. Cały czas ubijając wlewaj cienkim strumykiem rozpuszczoną czekoladę. Następnie delikatnie wmieszaj mąkę, starte buraki i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelej do foremki i piecz do suchego patyczka w 180*C. Przestudź.
Krem: jogurt przełóż na sitko i włóż do lodówki na całą noc minimum 12h. 2-3 ciasteczka odłóż do udekorowania wierzchu a resztę zmiel. Jogurt wymieszaj z serkiem (nie miksuj!) i ciasteczkami. Ciasto przekrój na pół przełóż kremem a wierzch posyp połamanymi ciastkami.