Przygotowanie:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej (proporcje fasoli do wody, to 1:2), następnie wodę odlać, zalać świeżą i doprowadzić do wrzenia.
Pierwsze 10 minut gotować na średnim ogniu bez przykrycia (szumowiny ściągnąć), następnie garnek zakryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości fasoli- około 1 godziny.
Pod koniec gotowania dopiero posolić wodę.
W międzyczasie na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, kolejno dodać sprasowany czosnek, drobno posiekaną papryczkę chili i pokrojoną kiełbaskę.
Całość podsmażyć.
Kiedy kiełbaska będzie rumiana dodać pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażyć 2-3 minuty.
Wlać passatę pomidorową, doprawić słodką papryką, majerankiem, solą oraz pieprzem.
Do całości dodać ugotowaną fasolę, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Naczynie zakryć i piec około 30 minut w 200 stopniach, następnie odkryć, włączyć termoobieg i zapiekać kolejne 15 minut.