Przygotowanie:
Do rondelka włożyć pokrojone masło oraz połamaną na kosteczki gorzką czekoladę i- mieszając- roztopić ją, a następnie odstawić z ognia i przestudzić.
Do miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez ok. 5 minut, aż jajka będą puszyste i gęste, a cukier całkowicie rozpuszczony.
Do masy jajecznej przełożyć masę czekoladową i wymieszać.
Kolejno wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z kakao oraz proszkiem do pieczenia, dodać pokrojoną na kawałeczki czekoladę oraz żurawinę i wymieszać, aż składniki dokładnie się połączą.
Przykryć folią spożywczą i wstawić na 10 minut do zamrażarki (ewentualnie do lodówki na około 40 minut).
Dużą blachę (np. ta z wyposażenia piekarnia) wyłożyć papierem do pieczenia i nań wykładać- dużą łyżką- masę (z zachowaniem około 2 cm odstępów, gdyż ciastka rosną).
Piec w 175 stopniach przez 10 minut.
Ciasteczka zastygną po całkowitym wystudzeniu.