Przygotowanie:
Ryż opłukać, a następnie ugotować w osolonej wodzie, ostudzić.
Mięso ryby dokładnie oczyścić z ości.
Cebulę cienko pokroić, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce.
Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulkę, po chwili dodać starte warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i smażyć około 5 minut.
3 łyżki koncentratu pomidorowego wymieszać ze 100 ml wody, wlać do warzyw, dodać przyprawy: suszony czosnek i paprykę słodką oraz wedzoną, przykryć i dusić do uzyskania pożądanej miękkości warzyw (ja lubię lekko kruche).
W tym momencie należy spróbować czy sos jest za kwaśny- w razie czego dosłodzić cukrem oraz doprawić solą i pieprzem.
Makrelę wraz z ryżem przełożyć do pasty warzywnej, wymieszać.