Przygotowanie:
pokrojony chleb wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 4-5 minut (chleb powinien być chrupiący, ale nie spieczony).
Fetę pokroić w plastry o grubości ok 10 mm, ułożyć na ciepłym chlebie i ponownie wstawić do piekarnika na około 2 minuty.
W międzyczasie przygotować salsę: na rozgrzaną oliwę wrzucić pokrojona cebulę, chwilkę podsmażyć, aż zrobi się szklista, wtedy dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Zaraz po czosnku dodać papryczkę chili, wszystko wymieszać i podsmażyć ok 1min.
Pod sam koniec smażenia dodać szczypiorek i tymianek, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu (feta jest słona, a papryczka pikantna więc uważać z ilością).
Wyjąć gorące tosty z piekarnika, na górze ułożyć warstwę ciepłej salsy.