Kurczaka myję, a następnie osuszam papierowym ręcznikiem. Nacieram dokładnie przyprawami i odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce. Tuszkę nadziewam małymi pieczarkami, dodaje do środka 2 łyżki zimnego masła, 2 ząbki czosnku i zaszywam. Piekarnik rozgrzewam do 180 C. Układam kurczaka na pleckach do wysmarowanej masłem brytfanny, obok układam połówkę główki czosnku, (przekrojoną w poprzek) i wstawiam do pieczenia na ok 1,5 godziny. Ważne -aby kurczak miał chrupiącą skórkę należy w trakcie pieczenia polewać go masłem lub spryskiwać zimną wodą. Ok 10 minut przed końcem pieczenia wrzucamy do naczynia z kurczakiem pozostałe pieczarki.
- Przepisy
2 komentarze
Kurczak nadziewany pieczarkami, idealny na obiad [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.