Sposób przygotowania:
Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.
Filety z dorsza umyć, osuszyć i pokroić, a następnie posolić solą oraz pieprzem z dwóch stron.
Rybę przełożyć do naczynia i skropić sokiem z 1 cytryny, odstawić na min. godzinę do lodówki (krok ten można pominąć).
W międzyczasie masło (wyciągnąć z lodówki około 15 minut wcześniej) utrzeć ze sprasowanym/pokrojonym w drobne kawałki czosnkiem.
Piekarnik nastawić na 200 stopni.
Rybę wyciągnąć z lodówki, na każdym kawałku ułożyć sporą ilość masła czosnkowego, 1 plaster cytryny i szczelnie przykryć folią.
Piec przez 20-25 minut- w zależności od grubości ryby.
Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać masłem z duszenia i posypać świeżym koperkiem.
Smacznego! :)