Przygotowanie farszu :
Pieczarki i cebulę pokroić drobno, przesmażyć na tłuszczu, dodając sól i pieprz do smaku
Przygotowanie pierogów:
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać do nich jajko, mąkę i przyprawy, wyrobić jak na kopytka, ale moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka. Ciasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy 5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki. Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi. Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie. Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z cebulką.