Przygotowanie :
Zagotować ok. 1/2 litra wody, dodać startą żółtą część cytryny ( na drobnych oczkach tarki jarzynowej) i uważać aby nie trzeć białej osłonki, bo daje gorycz
Dodać szczyptę kardamonu, soli, kurkumy, świeży starty imbir (ok.0,5 cm)
W 1/4 szklance zimnej wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodać do zupy, zagotować ciągle mieszając
W garnuszku utrzeć żółtko, z 1 małej lub 1/2 dużej cytryny wycisnąć sok
Zdjąć zupę z ognia, wpierw wlać sok- wymieszać, kostkę rosołową, potem utarte żółtko i ponownie wymieszać dokładnie by się nie zważyło
Możemy podać z groszkiem ptysiowym lub bardziej na słodko z biszkoptami
Tuz przed podaniem zupy możemy wlać do niej po łyżce lub 2 śmietany.