Wykonanie:
formę (31x22cm i wysokości 6 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy herbatniki, jeden obok drugiego. Autorka przepisu zaleca aby wszystkie składniki masy serowej po za kremówką były w temperaturze pokojowej. Do miski wkładamy żółtka ,cukier oraz cukier waniliowy, ucieramy tak długo aż uzyskamy jasną i puszystą masę. Do masy żółtkowej dodajemy partiami twaróg, cały czas ucierając. Następnie dodajemy roztopione masło, proszek budyniowy oraz mąkę pszenną, miksujemy. Teraz potrzebujemy dwie miski w jednej ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno , w drugiej ubijamy śmietankę kremówkę. Na koniec do masy twarogowo-jajecznej dodajemy ubite białka i ubitą śmietanę kremówkę, całość delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na wcześniej już przygotowany herbatnikowy spód, wierzch wyrównujemy szpatułką. Sernik pieczemy w kąpieli wodnej przez około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC (blaszkę z sernikiem wkładamy do większej blaszki którą wypełniamy gorącą wodą do połowy wysokości formy z masą serową). Wierzch sernika mocno się przyrumieni jak również wyrośnie Wam w górę ale podczas studzenia opadnie do wyjściowej wysokości. Po upieczeniu sernik studzimy w stygnącym piekarniku przez 30 minut, po tym czasie blaszkę z sernikiem wyciągamy z kąpieli wodnej i ponownie wkładamy do piekarnika , do całkowitego wystudzenia.