Przygotowanie:
Klopsiki
Mięso mieszamy z przyprawami, posiekaną drobno cebulą oraz jajkiem i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy je na 8 części. Z każdej porcji formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją, wsadzamy na środek kulkę mozzarelli i tworzymy okrągłe klopsiki z serowym wnętrzem. Polecam zamoczyć dłonie w zimnej wodzie przed ich uformowaniem, nie będą się wtedy kleić do rąk. Każdy z nich obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy klopsiki z każdej strony, delikatnie je obracając.
Sos
Cebulę i pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do smażących się klopsików. Gdy pomidory lekko się podduszą dodajemy passatę oraz wszystkie przyprawy. Całość dusimy ok. 40 minut. W tym czasie sos zredukuje się i zagęści. 15 minut przed końcem duszenia wstawiamy makaron i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Na sam koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię oraz oregano.