Sposób przygotowania: bób ugotować al dente (koniecznie, inaczej się nieładnie rozleci przy mieszaniu) w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i obrać. Na dużej patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną cebulę, a następnie wsypać ryż i smażyć (ciągle mieszając) do momentu, aż ziarenka będą lekko szkliste (około 2 minuty). Na patelnię z ryżem wlać podgrzane wino, odparować. Zacząć stopniowo wlewać gorący bulion, zaczynając od 1 chochelki, a po zaabsorbowaniu całej zawartości wlać kolejną porcję bulionu (postępować tak, aż do wykorzystania całego płynu lub gdy ryż będzie odpowiednio miękki), nie zapominając o częstym mieszaniu. Przy ostatniej porcji bulionu dodać obrany bób.
Na koniec wymieszać z masłem, serem oraz doprawić solą i pieprzem. Podawać z chrupiącą szynką szwarcwaldzką uprzednio drobno pokrojoną i podsmażoną na suchej patelni, a wierzch posypać startym parmezanem.