Składniki:
rozczyn:
15 g sw. drożdży
80-100 ml mleka, letniego
1,5 łyżki cukru
60 g maki pszennej chlebowej (strong white flour/ strong bread flour)
ciasto wlasciwe:
caly rozczyn
70 ml mleka, letniego
2 jajka, sredniej wielkosci, temp. pokojowa
400-420 g maki pszennej chlebowej
opakowanie cukru waniliowego
50 g cukru
szczypta soli
75 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
nadzienie:
po łyżeczce płaskiej konfitury z kiwi i cytryn z tego przepisu klik
4 duże świeże kiwi
po łyżeczce płatków owsianych na dno każdej drożdżówki
kruszonka:
50g masla
70g mąki pszennej
garść płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
6 pokruszonych makaroników
lukier:
3/4 szklanki cukru pudru
2-3 lyzki goracej wody
barwnik