Przygotowanie: jaja lekko ubijamy, do miski dodajemy 2 szklanki mąki i szklankę wody. Mieszamy do uzyskania masy, następnie dodajemy mąkę lub wodę, aż otrzymamy tyle masy ile potrzebujemy i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Masa powinna być klejąca. Do osolonej i zagotowanej wody dodajemy łyżkami ciasto. Na początku możemy włożyć jedną kluskę, aby sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio gęste, a kluska się nie rozwala. Nie trzeba formować jakichkolwiek kształtów. Po prostu bierzemy na łyżkę i wrzucamy do wody. Gotujemy tak długo, aż kluski wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuszczamy smalec i dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Podsmażamy, jak delikatnie się zrumieni, możemy dodać posiekaną cebulę. Możemy dodatkowo przyprawić w dowolny sposób.
- Przepisy
0 komentarzy
Kluski łyżką kładzione z boczkiem! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.