Składniki:
ok. 250-300 g rabarbaru (dodałam czerwoną porzeczkę i odrobinę czarnej)
160 g mąki
60 g drobno zmielonych migdałów (dałam jeszcze raz tyle)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
80 g miękkiego masła
150 g cukru
2 małe jajka
100 ml jogurtu
1,5 łyżki amaretto ( użyłam Bacardi )
otarta skórka z 1 cytryny
1/2 dużego startego ziarenka tonki (lub nasionka z 1 laski wanilii / cukier waniliowy)
uwaga : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!
dodatkowo : 40 g drobno zmielonych migdałów do posypania ciasta, 2-3 łyżki cukru trzcinowego wymieszanego z odrobiną startej tonki lub cynamonu (lub cukru waniliowego)
opcjonalnie : płatki migdałowe do posypania lub kruszonka migdałowa (można przygotować ją również na bazie oliwy / oleju, szczegóły pod koniec przepisu)