Składniki na tartę (na 6 porcji):
jedna rolka ciasta francuskiego light (ja używam z firmy Henglein)
250g sera mozzarella light (polecam Mlekovita lub Zott)
250g sera camembert (polecam President Light 12% lub Turek Figura 28%)
4 duże pomidory lub ok. 20 koktajlowych
suszone oregano
rukola
kilka plastrów szynki drobiowej
garść czarnych oliwek
oliwa extra virgine
świeżo mielony czarny pieprz
Składniki na pesto pomidorowe:
150 g odsączonych suszonych pomidorów
4 łyżki zalewy ze słoika z suszonymi pomidorami
1/2 łyżki oliwy extra vergine
1 pomidor - sam miąższ bez pestek i skórki
garść świeżych listków bazylii
4 ząbki czosnku
sok z połówki cytryny
sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Bonus: jeśli pominiecie szynkę - tarta stanie się wspaniałym daniem wegetariańskim