Sposób przygotowania: wodę przegotowujemy i sporządzamy syrop dosypując doń cukier. Po wystygnięciu do tegoż syropu dodajemy sok wyciśnięty z cytryn. Miętę w słoju zalewamy spirytusem i uzupełniamy słój po brzegi syropem. Słój należy odstawić w nasłonecznione miejsce i codziennie po kilka razy nim porządnie potrząsać, zaś po tygodniu (może być do 10 dni) trzeba się już pozbyć mięty. Płyn oczywiście wymaga przefiltrowania i choć inni piszą, że już nadaje się do spożycia, to mamy inne zdanie w tej kwestii, dlatego odstawiamy w chłodne ciemne miejsce na co najmniej pół roku. W międzyczasie trzeba ponownie filtrować, bo takie małe zielone męty osadzają się na dnie i wstrząśnięcie butelką powoduje, że rozejdzie się toto po całej objętości. Taką nalewką częstować nie wypada, więc polecam filtry do kawy. Są nie zbyt szybkie, ale skuteczne. Degustacja w trakcie filtrowania nie jest zabroniona :)
- Przepisy
0 komentarzy
Miętówka - nalewka z mięty pieprzowej! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.