Wykonanie:
Do białek dodać szczyptę soli i stopniowo ubijać dodając w małych ilościach cukier.
Ubić na gęstą, błyszczącą pianę. Zmielone migdały połączyć z drobno startą skórką pomarańczową i wymieszać. W osobnej misce wymieszać pokrojone daktyle i pokrojoną na mniejsze kawałki 100 g czekolady oraz pokruszoną chałwę. Do piany dodać najpierw migdały ze skórką, delikatnie wymieszać, następnie daktyle, czekoladę i chałwę. Formę tortową o wymiarach 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć mieszaninę, wyrównać wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 165 st. C przez 1 godzinę 10 minut. /bez termo obiegu/. Po upieczeniu przełożyć na kratkę metalową i gorące ciasto nakłuć patyczkiem w wielu miejscach na wierzchu. Polać sokiem z pomarańczy i odstawić do wystudzenia. Pozostałą czekoladę rozpuscic w kapieli wodnej, dodać 1 łyżkę masła, wymieszać i polać ciasto. Posypać drobno pokrojonymi orzeszkami i udekorować listkami mięty.