Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową. Filety z dorsza umyć, osuszyć i pokroić, a następnie posolić solą oraz pieprzem z dwóch stron. Rybę przełożyć do naczynia i skropić sokiem z 1 cytryny, odstawić na min. godzinę do lodówki (krok ten można pominąć). W międzyczasie masło (wyciągnąć z lodówki około 15 minut wcześniej) utrzeć ze sprasowanym/pokrojonym w drobne kawałki czosnkiem. Piekarnik nastawić na 200 stopni. Rybę wyciągnąć z lodówki, na każdym kawałku ułożyć sporą ilość masła czosnkowego, 1 plaster cytryny i szczelnie przykryć folią. Piec przez 20-25 minut- w zależności od grubości ryby. Gotową rybę wyłożyć na talerz, polać masłem z duszenia i posypać świeżym koperkiem.