Opis przygotowania:
Czekoladę siekamy, śmietanę podgrzewamy jednak staramy się by jej nie zagotować. Gorącą wlewamy do czekolady i odstawiamy na chwilę.
Całość mieszamy drewnianą łyżką do całkowitego połączenia się śmietany z czekoladą, wstawiamy naczynie w chłodne miejsce na około 15 minut.
Następnie miksujemy masę 5 minut do uzyskania gęstej, mniej lśniącej masy.
Ponownie odstawiamy naczynie w chłodne miejsce na godzinę.
Tacę wykładamy papierem do pieczenia, nabieramy porcje trufli łyżką i zsuwamy palcem na tackę powinno wyjść od 12- 20 sztuk w zależności od wielkości moje były wielkości orzecha włoskiego.
tacę ponownie odstawimy w chłodne miejsce na 10 minut.
Liofilizowane owoce miksujemy w blenderze lub młynku z łyżką cukru pudru do otrzymania gładkiego pyłku. Mieszamy z pozostałym cukrem.
Z masy formujemy kulki( jest to dość żmudne najlepiej robić to w rękawiczkach i schładzać dłonie pod zimną wodą), obtaczamy je w cukrze i wstawiamy trufle na 2 godziny do lodówki by dobrze stężały. Po wyjęciu warto je ponownie obtoczyć w cukrze.
Zamiast cukru możecie użyć kakao.