Przepis:
Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w naczyniu zawieszonym nad rondelkiem z gotującą się wodą, jednocześnie dodając po łyżce mleko. Wsypać kawę (fot.1). Jak czekolada całkowicie się rozpuści, odstawić.
Masło utrzeć z cynamonem, przez około 1 minutę. Dodać stopniowo cukier i ubić do białości, przez około 10 minut.
Podczas ubijania dodać jajka (stopniowo, po jednym), śledząc uważnie za każdym razem, czy dobrze się łączą z masą.
Dodać śmietanę i aromat wanilinowy oraz 3 razy przesianą mąkę, zmieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Całą masę podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch osobnych naczyń. Jedną z nich połączyć z rozpuszczoną, płynną miksturą z czekolady, o temperaturze pokojowej (fot.2).
Przygotować foremkę do babki o średnicy 25 cm, z szerokim kominem. Wysmarować ją masłem i wysypać bułką tartą. Masę przekładać do foremki dwoma łyżkami, na przemian oba kolory ciasta (fot.3). Nożem zrobić 3 lub 4 ósemki, dla uzyskania efektu marmurkowego wzoru (fot.4).
Piec przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (grzanie góra-dół).