Przepis na masę:
Wszystkie składniki czyli pokruszoną chałwę, masło oraz śmietankę wkładamy do rondla, podgrzewamy na niewielkim gazie ,aż do zagotowania masy,( uwaga lubi się przypalać więc trzeba cały czas mieszać), ściągamy z gazu i blędujemy masę, lekko studzimy i wykładamy na upieczony spód mazurka.
Wykonanie:
ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, jajka oraz masła zagniatamy ciasto, owijamy je folią i schładzamy w lodówce 1 godzinę
z ciasta odrywamy kawałek na rant, a resztę rozwałkowujemy na kształt np, jajka lub wkładamy do tortownicy 20cm, z oderwanego kawałka formujemy dwa długie wałki, które skręcamy, następnie oplatamy nimi ciasto,
ciasto nakłuwamy widelcem
spód pieczemy w piekarniku około 25 minut na złoty kolor w temperaturze 180ºC
na zimny mazurek wykładamy masę chałwową i dekorujemy według uznania, orzechami, bakaliami itp.