Wykonanie:
Białe polewy czekoladowe rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystudzenia.
200 ml śmietany ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy mascarpone łyżka po łyżce cały czas miksując. Na koniec wlewamy ostudzoną białą czekoladę i miksujemy do połączenia składników. Mikser wyłączamy. Do masy wsypujemy 3 szklanki zbóż ekspandowanych i mieszamy całość łyżką.
Polewy mleczne również rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałą śmietanę czyli 130 ml ubijamy na sztywno. Następnie ostudzoną czekoladę wlewamy do ubitej śmietany i chwile miksujemy.
Formę do pieczenia lub tortownicę wykładamy folią i układamy na niej herbatniki jeden obok drugiego. Na herbatniki równo wykładamy masę z białej czekolady, układamy warstwę herbatników i wylewamy masę z mlecznej czekolady. Wierzch ciasta posypujemy zbożami ekspandowanymi. Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 h, a najlepiej na całą noc.
Smacznego :)