Wykonanie:
Ciasto marcepanowe:
wszystkie składniki wkładamy do miski czyli marcepan, masło, mąkę oraz jajka i miksujemy na gładką masę, którą rozsmarowujemy na blaszce (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia
ciasto pieczemy na złoty kolor około15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.
Ciasto kruche:
ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, zimnego masła, żółtek oraz kwaśnej śmietany, zagniatamy ciasto . Które dzielimy na 2 części ,⅓ ciasta odkładamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej ,z reszty ciasta czyli ⅔ formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
schłodzonym ciastem wylepiamy formę (25x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożone wcześniej ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobny rant choć tak naprawdę można też zrobić rulon i nim wylepić brzegi, spód ciasta nakłuwamy gęsto widelcem, pieczemy około 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC, gotowy studzimy.
Wykonanie:
spód marcepanowy wykładamy na np. paterę i smarujemy go dżemem porzeczkowym, przykrywamy go ciastem kruchym, którego wierzch smarujemy masą kajmakową, a następnie dekorujemy ulubionym bakaliami i gotowe :)