Wykonanie, ciasto:
Do miski wsypać mąkę, drożdże, cukier, sól, wlać oliwę oraz wodę i dokładnie wyrobić hakiem.
Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Ciasto uderzyć pięścią i wyłożyć na blaszkę uprzednio wysmarowaną masłem oraz podsypaną mąką i rozciągnąć palcami nadając jej odpowiedni kształt ( w razie potrzeby podsypać odrobina mąki).
Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto posmarować sosem, wyłożyć serem oraz dodatkami i piec około 15 minut w piekarniku nagrzanym na 220 stopni.
Sos:
Na łyżce oliwy podsmażyć drobno posiekaną cebulę, a kiedy będzie miękka dodać sprasowany czosnek oraz serek, wymieszać i całość ponownie chwilkę podsmażyć.
Na koniec doprawić odrobiną soli oraz pieprzu i rozsmarować na wyrośniętym cieście.
Dodatki:
Na wyrośniętym cieście wyłożyć warstwę sosu, posypać tartą mozzarellą, dodać pomidorki koktajlowe, plastry szynki parmeńskiej złożonej w 'kwiaty' i piec około 15 minut.
Wyjąć z piekarnika i posypać świeżą bazylią.