wykonanie
Orzechy przebierz z ciemnych, gorzkich kawałków i ewentualnych skorupek. Wrzuć do naczynia blendera i rozdrobnij na grubą mąkę. W sprzęcie typu Thermomix zajmie to nie więcej niż 1 s.
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj po łyżce cukru i cały czas miksuj. Na koniec dodaj sok z cytryn i wymieszaj.
Pianę połącz dokładnie, ale delikatnie z orzechami i siemieniem.
Prostokątną foremkę natłuść delikatnie i wyłóż papierem do pieczenia.
Na blaszkę przełóż ciasto. Wyrównaj i piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po tym czasie wyjmij z piekarnika i wystudź zupełnie.
Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Wymieszaj na jednolitą, płynną polewę. Jeżeli potrzebujesz, dodaj więcej mleka.
Wystudzone ciasto pokrój na kwadraty i polej czekoladą.
Smacznego!