Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w 2 łyżkach oliwy, 2 szczyptach vegety, 2 szczyptach pieprzu, szczypcie soli oraz szczypcie ziół prowansalskich. Smażymy i ściągamy z patelni.
Na nieumytą patelnię wlewamy 1 łyżkę oliwy wrzucamy 1 ząbek czosnku pokrojony w kostkę i smażymy. W momencie gdy czosnek zacznie skwierczeć dodajemy szpinak. Smażymy go dopóki nie straci objętości i nie zwiędnie. W międzyczasie doprawiamy go szczyptą pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, szczyptą ziół prowansalskich, bardzo małą ilością (na koniec noża) gałki muszkatołowej oraz kuminu. Nastawiamy makaron.
Gdy szpinak jest już gotowy zmniejszamy ogień, wrzucamy kurczaka i czekamy aż się podgrzeje. Następnie dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy z resztą składników. Gdy całkiem się rozpuści dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odcedzony makaron. Całość mieszamy. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.