Przepis:
Cebulę obrać i pokroić w piórka.
W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją pod przykryciem na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 45 minut).
Po tym czasie wlać białe wino i często mieszając smażyć, aż odparuje.
Wlać bulion i całość gotować przez około 4-5 minut.
Doprawić solą oraz pieprzem.
Wariant 1- tradycyjny:
Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku.
Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb, nań wyłożyć porcję startego sera i wstawić do nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) piekarnika.
Piec do momentu, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
Wariant 2:
Pokrojony chleb/bagietkę wyłożyć porcją starego sera i grzanki zapiec w piekarniku- 180 stopni (termoobieg)- aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
Smacznego! :)