Wykonanie:
masło rozpuszczamy i mieszamy z olejem, odstawiamy
orzechy wraz z cukrem i cynamonem blędujemy na drobno
delikatnie rozwijamy pierwszy płat ciasta i dokładnie smarujemy go mieszanką masła i oleju, przykrywamy go kolejnym płatem, który również smarujemy , takim sposobem musimy zlepić 4 arkusze ciasta filo, wierzch ostatniego płata ciasta też smarujemy , następnie posypujemy go połową mieszanki orzechowej z cukrem i cynamonem.
płaty kroimy ostrym nożem na 12 prostokątów ( najpierw na pół, następnie każdą część na 6 części)
każdy z prostokątów zwijamy wzdłuż krótszego boku w ciasny rulon i odkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego
pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
kiedy rurki są w piekarniku robimy syrop
gotowe rurki wyciągamy z piekarnika, studzimy ja 5 minut , a następnie polewamy połową syropu. Przed podanie polewamy rurki resztą syropu i posypujemy orzechami.