Przepis:
Na stolnicę wysyp mąki, cukier, dodaj żółtka i masło pokrojone w kostkę. Wszystko razem przemieszaj/poszatkuj a następnie zagnieć. Między dwoma arkuszami pergaminu rozwałkuj ciasto do wielkości foremki. Przełóż ciasto do natłuszczonej foremki, dociśnij do brzegów i dna formy. Włóż do lodówki na 30 minut. Na wierzchu ciasta połóż pergamin, wysyp dowolne obciążenie np. groch, fasolę, ryż itp. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. Następnie zabierz obciążenie i włóż z powrotem na 10 minut. Przestudź.
Nadzienie; 400 ml mleka wlej do garnka, dodaj masło, ziarenka z wanilii i zagotuj. 100 ml mleka wymieszaj z mąką pszenną, mąką kukurydzianą, z 50 g cukru i żółtkami. Mieszankę wlej do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuj dopóki masa zgęstnieje.Lekko przestudź. Białka ubij na sztywno, wsyp resztę cukru i ubijaj do chwili aż się rozpuści.Delikatnie wymieszaj z masą budyniową. Nadzienie przełóż do wcześniej przygotowanego spodu. Piecz 20 minut w 175 st.C (wierzch powinien być lekko złotawy). Przestudź. Przed podaniem na wierzchu połóż kawałki owoców albo oprósz kakao.